Home » Blog » Cu Mihai Cernătescu, despre Limba Persană

Cu Mihai Cernătescu, despre Limba Persană

Mihai Cernătescu www.oriens.ro

Mihai Cernătescu www.oriens.ro

Cu profesorul dr. Mihai Cernătescu ne cunoaștem deja de ceva timp. Face parte din acei oameni pasionați care își oferă cu generozitate cunoștințele studenților săi și sprijină progresele acestora. Oriens a rulat deja două module de 3 luni ale cursului de limba persană în București în 2014, curs care s-a bucurat de multe aprecieri pozitive, ceea ce ne face acum să dorim reluarea acestuia în scurt timp. L-am invitat și pe Mihai Cernătescu să ne povestească despre acest curs.

Din februarie 2015 începe Cursul de Limbă Persană și Civilizație Orientală, curs la care vă stau la dispoziție cu tot ce am adunat în cei zece ani de zile trăiți în Iran și alte țări din Orientul Mijlociu. Cursul nu va fi ușor, dar nici foarte greu, cu o ședință de 2 ore săptămânal și 10 minute de repetat acasă zilnic materia predată. Satisfacția este enormă, pe mai multe planuri, în funcție de sufletul fiecăruia dintre voi. În afara cunoștințelor de limbă, vom vorbi despre istorie, geografie, religie, literatură, poezie, politică etc. pentru a înțelege greutățile și bucuriile, zeii și miturile care i-au îmbărbătat pe acești oameni de-a lungul timpului.

Persana contemporană, vorbită astăzi de peste 100 de milioane de oameni ca limbă oficială în Iran, Tadjikistan și Afghanistan asigură accesul direct la o cultură impresionantă prin amploare și valoare. Este vorba de limba fostului Imperiu Persan, unul dintre leagănele civilizației umane contemporane, ale cărui descoperiri și invenții îmbunătățesc încă viața semenilor noștri din întreaga lume (ex.: aerul condiționat, sistemul vaselor comunicante și alte lucruri despre care vom vorbi la curs). Veți ajunge să citiți în original versurile poetului persan Omar Khayam și a altor poeți și oameni de cultură pe care timpul nu i-a șters din memoria omenirii; veți cunoaște în original frumusețea poeziei persane care tradusă în limba germană l-a impresionat atât de mult pe Mihai Eminescu, etc.

Scrierea persană www.oriens.ro

Scrierea persană www.oriens.ro

Vorbim despre limba vorbită în Iran, una dintre cele mai bogate țări ale lumii, cu rezerve energetice enorme și frumuseți naturale fără seamăn. Vorbim despre o țară a contrastelor, dezvoltată economic inegal, dar unde poți găsi și mulți oameni care au un standard de viață și o pregătire educațională comparativă cu cei din Europa.

Vom discuta despre oameni, înlăturând prejudecățile de multe ori induse de presă, descoperind frumusețea unui popor care a scris istoria lumii secole de-a rândul. Vom admira miniaturile și covoarele persane, capodore ale spiritului și frumosului, ce au umplut inima oamenilor prin grija față de detaliul și magia ieșită din mâinile artizanilor persani.

Îmi place să spun: Învață persana, o limbă rară – o șansă în plus!

Mihai Cernătescu a fost student român bursier în Iran și este doctor în Istoria Islamului. Este un bun cunoscător al sistemului educațional iranian pe care l-a frecventat în timpul celor aproape 10 ani de ședere. Mai multe despre el și despre pasiunea sa pentru cultura persană puteți găsi pe pagina sa de internet www.iranul.ro unde scrie despre dorul față de oamenii și locurile care l-au fermecat.

Use Facebook to Comment on this Post