Home » Blog » ORIENS la Namaste India 2013 (VEZI VIDEO)

ORIENS la Namaste India 2013 (VEZI VIDEO)

Oriens India - De la Arta Mogula la Maha Kumbh Mela, www.oriens.ro

Oriens India – De la Arta Mogula la Maha Kumbh Mela, www.oriens.ro

Echipa Oriens a participat in 23.06.2013 la Festivalul Namaste India organizat la Muzeul Satului din Bucuresti cu prelegerea De la Arta Mogula la Maha Kumbh Mela.

Oriens India: De la Arta Mogula la Maha Kumbh Mela, www.oriens.ro

Oriens India: De la Arta Mogula la Maha Kumbh Mela, www.oriens.ro

Cea de-a V-a ediţie a festivalului „Namaste India“, organizată de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore“ şi Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” între 20 și 23 iunie 2013, a prezentat anul acesta spectacole de dans, muzică, literatură, fotografie, filosofie, artizanat şi gastronomie, arătând astfel publicului românesc o mica parte din incredibila bogatie de culori si savori ale Indiei.

Au fost prezentate mai multe spectacole de muzica si dans, cu artisti autentici si inspirati: Mahua Mukherjee (vocal) și Sanjay Kansa Banik (tabla) (muzică clasică indiană în stilul Khayal, în recitalul Garlands of Sounds ), grupul Nirmal Bhakti (muzica in stilurile devoționale bhajan şi qawwali), Sharmila Sharma (dans in stil Kathak sin India de Nord), Brigitte Chataignier (dans in stil Mohiniyattam din India de Sud), grupul Shakti in spectacolul de dans Despre oameni, natură, nimfe şi zei, Centrul de Artă Euterpe (in spectacolul Krishna Katha /Povestea Zeului Krishna ), Laura Bogorodea (intr-un spectacol dinamic și plin de culoare stil Bollywood). Centrul Cultural Tansen la Centrul Național de Artă „Tinerimea Română” in ziua de vineri a putut demonstra o virtuozitate remarcabila in utilizarea instrumentelor traditionale indiene spre incantarea publicului.

Namaste India de anul acesta a fost cu siguranta mai bogat, mai colorat si mai activ decat in anii precedenti.

Au fost 6 lansări de carte: India Darshan. 18.000 km de călătorii interioare de Iuliana Nălăţan, De la India la Indiile Africii de Daniela Țane, Namaste – roman de aventuri spirituale în Nepal de Sega, Esenţial în Advaita Vedanta de Daniela Badea și traducerea din sanskrită de Vlad Şovărel a Prakarana Grantha, precum și Eminescu și Tagore de Amita Bhose.

Festivalul Namaste India 2013, un eveniment promovat de www.oriens.ro

Festivalul Namaste India 2013, un eveniment promovat de www.oriens.ro

Au fost târguri de produse tradiţionale şi specialităţi culinare, haine exotice, accesorii şi bijuterii, obiecte decorative şi mirodenii.

Au fost proiecții de filme și prezentări multimedia, 4 expoziții de fotografie
Au fost ateliere, workshopuri, prezentări cu lecții de limba Hindi, Sanscrită, Bengali; workshop-uri de muzică clasică; discuții despre artă, călătorii, ayurveda, yoga, filosofie, arta decorării cu henna și aspectele culturale ale purtării sariului, demonstrație de cricket și prelegeri despre Eminescu și Tagore.

ORIENS la Festivalul Namaste India 2013, www.oriens.ro

ORIENS la Festivalul Namaste India 2013, www.oriens.ro

Echipa Oriens a participat duminica 23.06.2013 cu o prezentare despre Arta mogula (sustinuta de material audio-video bazat mai ales pe monumentele din Agra si imprejurimi) si despre Maha Kumbh Mela, cel mai mare festival din lume care are loc o data la 12 ani. Andrei Becheanu a facut o introducere istorica si a prezentat principalele momente in care vestigiile au fost ridicate prin efortul unor mari monarhi, iubitori de arta. Arta mogula, de inspiratie persana, ridica pe cele mai inalte culmi esteticul, mai ales in cazul celebrului Taj Mahal, dar si al altor locuri extrem de frumoase, cum ar fi de exemplu complexul de la Fatehpur Sikri, sau Mausoleul lui Akbar, sau I’timād-ud-Daulah (cunoscut si ca Baby Taj Mahal). Nu a lipsit din poveste si Fortul din Agra, un alt loc minunat in care arta mogula este prezenta la superlativ.

In cea de a doua parte a prezentarii, Codrin-Dan Nicolau a relatat o experienta personala legata de participarea la Maha Kumbh Mela, o mare sarbatoare hindusa care are loc doar la 12 ani odata. Anul acesta Maha Kumbh Mela s-a desfasurat in orasul indian Allahabad si a durat aproximativ 55 de zile, insemnand participarea a peste 100 milioane de oameni. Maximul festivalului a fost in data de 10 februarie 2013 si a insemnat participarea a peste 20 milioane de oameni simultan, care au urmarit pe parcursul unei singure zile sa se imbaieze in fluviul Gange, considerat sacru de catre hindusi. Orasul Allahabad este de asemenea considerat un oras sacru, dat fiind faptul ca se afla la confluenta Gangelui cu Yamuna si cu miticul rau Saraswati. Aceasta confluenta in trident (ca simbol al Zeului Shiva) influenteaza parerea hidusilor legata de sfintenia locului. Maha Kumbh Mela este celebra nu doar pentru numarul imens de credinciosi care se intalnesc cu aceasta ocazie, ci si pentru faptul ca o multime de yoghini, unii dintre ei considerati sfinti, unii dintre ei (naga) renuntand la absolut tot si traind goi, doar acoperiti cu cenusa, unii dintre ei mari invatatori (acariya sau guru) cu multi discipoli, sunt de asemenea prezenti aici, iar multimea are posibilitatea sa ii vada si sa ii atinga. Cu ocazia acestei mari sarbatori, se desfasoara la fata locului foarte multe prelegeri, initieri, discutii cu practicanti, ceea ce face ca si multi occidentali sa participle laolalta cu localnicii. Hatha-yoga si meditatia sunt practici care se realizeaza cu aceasta ocazie in masa, astfel incat atmosfera in cazul acestei mari sarbatori este plina de spiritualitate.

Prelegerea Oriens.ro a fost intampinata cu caldura de catre cei prezenti, au fost intrebari din sala si aprecieri cu privire la calitatea materialului audio-video. La fel ca si India, o tara a extremelor, o tara in care culturile se intrepatrund, tot astfel si  prelegerea Oriens.ro a urmarit sa arate doua culturi diferite, doua fatete dintre multele altele cu care India ne fascineaza.

Festivalul Namaste India este unul dintre cele mai importante festivaluri cu caracter oriental care au loc in Romania. Anul acesta, organizatoarea, Iuliana Nalatan (autoarea cartii India Darshan) s-a intrecut pe sine, aducand participanti interesanti si de calitate, ceea ce a impresionat in mod pozitiv publicul roman care simte profund compatibilitatea cu aceasta mare cultura, din care multi oameni de cultura romani s-au si inspirat.

Multumim gazdelor noastre pentru primire si bunele conditii prin care am putut sa oferim si noi, la randul nostru,  publicului interesat, o experienta unica in India.

 

 

 

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply