Home » Blog » Cultura musulmana in literatura si in afara granitelor

Cultura musulmana in literatura si in afara granitelor

Cultura musulmana in literatura si in afara granitelor, www.oriens.ro

Cultura musulmana in literatura si in afara granitelor, www.oriens.ro

Duminica, 9 iunie 2013, echipa Oriens a participat la o dezbatere despre cultura musulmana organizata de Bazar Literar la ceainaria Bohemia Tea House.

Despre lumea si cultura musulmana la ceainaria Bohemia Tea House, www.oriens.ro

Despre lumea si cultura musulmana la ceainaria Bohemia Tea House, www.oriens.ro

Am avut placerea de a onora invitatia organizatoarelor acestui frumos eveniment, unde am impartasit si celor prezenti experientele noastre traite in Orient.

Domnul profesor Theodoru Ghiondea, si doamna doctorand Isak Alak Alina au oferit auditoriului o prezentare a lumii islamice, www.oriens.ro

Domnul profesor Theodoru Ghiondea, si doamna doctorand Isak Alak Alina au oferit auditoriului o prezentare a lumii islamice, www.oriens.ro

Invitati speciali au fost Dl.Theodoru Ghiondea, profesor de religie si filozofie, si Dna. Alina Isac Alak , doctorand în filosofie – specializarea orientări islamice contemporane. Cei prezenti au avut ocazia de a afla lucruri interesante despre lumea islamica, asa cum este ea in realitate, dincolo de manipularile prezente in mass-media occidentala.

Cei prezenti la eveniment au primit carti despre civilizatia islamica. www.oriens.ro

Cei prezenti la eveniment au primit carti despre civilizatia islamica. www.oriens.ro

Ne-am simtit bine alaturi de ceilalti, intr-o locatie extrem de primitoare. Ceainaria Bohemia Tea House este locul perfect pentru astfel de discutii. Ceaiul, cartile, au creat o atmosfera destinsa, in care fiecare s-a simtit in largul sau. Gazda evenimentului, Georgiana Ene, a reusit sa medieze o discutie in care Dl. Prof. Theodoru Ghiondea a fost, ca de fiecare data urmarit indelung, motivul fiind interesantele sale trimiteri catre cartile lui Rene Guenon, catre cartea islamica de capatai – Coranul, catre traditiile sunni, shia si sufi.

Unul dintre laitmotivele serii a fost conceptul, gresit in opinia vorbitorilor, de ‘toleranta religioasa’, aceasta sintagma neexprimand nici pe departe atitudinea corecta fata de un om care urmaza o alta religie. Musulmanii in general in mass-media occidentala sunt zugraviti folosind clisee si preconceptii repetate si din nou repetate, fara sa se urmareasca prezentarea echilibrata a faptelor catre publicul occidental. Ca urmare de aici, o serie intreaga de atitudini gresite si izvorate din necunoastere. Atat Dl. Prof. Theodoru Ghiondea, cat si Dna.Alina Isac Alak, au subliniat faptul ca acest lucru porneste chiar din mediul universitar, unde din pacate, sunt vehiculate aceleasi clisee, iar bibliografia care s-ar fi dorit academica, bazata pe studii stiintifice, se limiteaza de multe ori la literatura posibil fictionala. Intr-o criza culturala si economica occidentala, musulmanii sunt priviti adeseori cu teama si desconsiderare.

Seara a fost interesanta deoarece au fost prezente si invitate a caror religie este Islamul si care au putut sa prezinte situatia si din punctual lor de vedere, a unor musulmani in Romania. Situatia de aici, desigur departe de a fi perfecta, este poate mai buna decat in alte parti ale Occidentului. Romania a fost si inca este, totusi, la Portile Orientului si a stiut, in decursul veacurilor, sa convietuiasca pasnic si exemplar cu oamenii din alte religii.

Cultura musulmana - subiectul unei intalniri la care a participat si echipa Oriens, www.oriens.ro

Cultura musulmana – subiectul unei intalniri la care a participat si echipa Oriens, www.oriens.ro

Noi, in scurtele luari de cuvant, am urmarit sa aratam faptul ca aceasta cunoastere a celorlalti nu se face nici din fata televizorului si nici macar citind carti. Aici ar trebui contactul direct cu aceste civilizatii si culturi diferite. Speculatiile nu isi au loc, mai degraba ar fi buna conoasterea directa. Noi suntem calatori reflexivi si urmarim sa ne cunoastem mai bine, cunoscandu-i pe ceilalti la ei acasa, in traditia si obiceiurile lor specifice.

Speram sa mai participam si la alte discutii interesante, de aceea multumim celor care ne-au invitat.

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply