Home » Blog » Oriens la BOOKFEST 2013 (VEZI VIDEO)

Oriens la BOOKFEST 2013 (VEZI VIDEO)

Descopera magia Indiei alaturi de Iuliana Nalatan, www.oriens.ro

Descopera magia Indiei alaturi de Iuliana Nalatan, www.oriens.ro

Am fost cateva din cele circa 95.000 de persoane care au vizitat Salonul International de Carte Bookfest 2013 pana in aceasta ultima seara.

VEZI VIDEO:

Circa un milion de volume au fost desfasurate pe 10.000 de metri patrati, in pavilioanele C1-C5 din complexul Romexpo Bucuresti, de peste 200 de expozanti in perioada 29 mai – 2 iunie. Bookfest este o manifestare de traditie organizata de Asociatia Editorilor din Romania, sub egida Federatiei Editorilor din Romania, cea mai importanta confederatie patronala din mediul editorial romanesc. Bookfest s-a impus inca de la prima editie, in 2006, in spatiul cultural ca un eveniment care promoveaza lectura si accesul consumatorilor de carte la produsele editoriale de calitate. Partenerul evenimentului este Ministerul Culturii.

Prezenti la aceasta a opta editie a Salonului International de Carte Bookfest, am urmarit sa facem cate o vizita la prietenii nostri, unii dintre ei actuali sau viitori colaboratori.

Am trecut intai prin pavilionul C2, pe la Editura Herald, una dintre editurile de care suntem mai apropiati, mai ales pentru ca faptul ca are o gama larga de carti de calitate in specificul oriental. Pe de alta parte, suntem apropiati si pentru ca oamenii de acolo sunt deosebiti. Herald a fost anul acesta prezent cu un stand de dimensiuni generoase, iar la loc de cinste s-au aflat sclipitoare (la propriu si la figurat), cartile din Colectia Princeps. Prin grija domnului Aurelian Scrima, directorul editurii, si a unui colectiv de traducatori atenti si inspirati, o multime de carti de capatai au vazut tiparul de-a lungul timpului. O mare parte dintre acestea sunt traduceri ale unor carti provin din spatiul cultural si religios oriental: islam, buddhism (indian, tibetan, japonez), daoism, confucianism, etc. La Bookfest au fost reduceri (pana la 35%), tombole, evenimente editoriale, noutati, best-sellers, carti rare, pachete cadou, surprize.

Bookfest 2013 Herald www.oriens.ro

Cartile Herald www.oriens.ro

Am trecut pe langa multe alte carti interesante ale diverselor edituri si am ajuns in pavilionul C4. Acolo, de la Editura Polirom, deja incepuse Carmen Gavrila, prezentarea cartii sale “Revolta Orientului”. Carmen Gavrila este jurnalist specializat în afaceri externe, europene şi problematica spaţiului islamic, iar din 2004 este şi corespondent în Iran şi state arabe din Orientul Mijlociu pentru Radio Romania Actualităţi. In cartea sa, relatările detaliate de la faţa locului sunt însoţite de descrieri ale contextului, analize ale evenimentelor şi interviuri atât cu protestatari din stradă, cât şi cu jurnalişti locali. Nu lipsesc din carte interviurile cu diferiţi lideri ai unor mişcări islamiste şi nici cele cu oficiali importanţi din Orientul Mijlociu. Fără a fi doar o analiză politică, “Revolta Orientului” este şi o veritabilă experienţă de calatorie virtuală, un „mic ghid” necesar în descoperirea şi cunoaşterea civilizaţiei orientale. Au fost discutii aprinse, interesante, mai ales fiindca au fost de fata si reprezentanti ai unor asociatii culturale islamice in Romania, care au recunoscut, sau creionat mai bine dintr-o cunoastere mai buna a lucrurilor, spusele autoarei.

foto%20coperta%20Revolta%20Orientului%20Carmen%20Gavrila

Lansare de carte: Carmen Gavrila, Revolta Orientului www.oriens.ro

Si fiindca tot eram prin apropiere, am trecut pe la standul Editurii Cununi de Stele, iarasi una din editurile noastre apropiate de suflet. Prin grija Directorului editorial Carmen Musat-Coman, au vazut lumina tiparului o multime de carti orientate pe cultura indiana scrise de Amita Bhose in principal (o prezenta spirituala extraordinara pentru cultura romaneasca – infiintand prima scoala de indianistica – si interesanta pentru revelarea legaturii sale sufletesti cu Eminescu pe care l-a iubit si si tradus in bengali pentru compatriotii sai),  ale lui Sergiu Al George (cu siguranta cel mai cunoscut indolog roman), Rabindranath Tagore si altii.

Bookfest 2013 Cununi de Stele

Cartile Editurii Cununi de stele www.oriens.ro

Ultima aparitie din standul Editurii Cununi de Stele o reprezinta cartea Iulianei Nalatan, “India Darshan, 18.000 de km de calatorii interioare”. Asa cum arata autoarea,

“În India, când te afli în prezenta unui maestru, a unui om sfânt, când mergi la templu si te uiti la Dumnezeu sub formã de imagine sau statuie, se spune cã primesti darshan. Privind, te înalti. Ceea ce vezi cu ochii te poate atinge atât de profund încât sã îti schimbe instantaneu viata.
Darshan înseamnã viziune, punct de vedere. Când privim ceva sau pe cineva, ne formãm o opinie, în functie de starea mintii si de nivelul nostru de întelegere. De multe ori vedem doar estetica; vedem cu ochii fizici numai suprafata lucrurilor. A vedea cu adevãrat înseamnã sã devii una cu ceea ce vezi. Asta înseamnã darshan.

Bookfest 2013 Iuliana Nalatan www.oriens.ro

Lansare de carte: Iuliana Nalatan, India Darshan www.oriens.ro

Iuliana Nalatan, desi foarte tanara, a pornit la drum dintr-o cautare spirituala, riscand cu doar 100 euro in buzunar sa ajunga pe un taram necunoscut. India, asa cum avea sa constate la fata locului, este cu adevarat magica. Daca te duci acolo cu inima si mintea deschise, cu intelegere si respect fata de cultura sa milenara, India te adopta. Isi deschide bratele si iti daruieste din seva traditiei sale picuri de intelepciune, care sa iti astampere setea de cunoastere. India este colorata, diversa si fascinanta. De multe ori, incercand sa o cuprinzi, basculezi intr-o repliere asupra propriei persoane. Ceea ce este exterior, devine interior.

În decursul a douã cãlãtorii de sapte luni în total am parcurs India din nord pânã în cel mai sudic punct. Mai mult de douã luni am stat în ashram. În restul cãlãtoriei am admirat natura fiecãrui loc, am trecut în vitezã prin orase gigant, m-am pierdut în sate rupte de civilizatie, am vizitat palate si temple. Am vãzut India atemporalã si India istoricã. Am cunoscut oameni de toate vârstele si am fost primitã cu drag în casele lor. Am dormit pe jos si în hotel de 5 stele. În final, am strãbãtut peste 18.000 de km cu autobuzul si trenul, vizitând locuri din paisprezece state.” spune in prefata autoarea.

Bookfest 2013 Iuliana Nalatan www.oriens.ro

Iuliana Nalatan, dand autografe www.oriens.ro

Iuliana Nalatan este promotoarea si realizatoarea (impreuna cu un grup mic de entuziasti) a festivalului Namaste India, aflat anul acesta la a 5-a editie; va avea loc in curand, intre 20-23 iunie 2013, la Muzeul Satului.

Bookfest 2013 Autograf pentru www.oriens.ro

Autograf pentru www.oriens.ro

Tot la prezentarea cartii iulianei, ne-am intalnit cu Sega, autorul deja cunoscutelor carti Namaste, romanul de aventuri spirituale prin India și Nepal. Primul volum, care prezinta aventurile in India, a vazut lumina tiparului anul trecut si s-a bucurat de un mare succes. Anul acesta, Sega a prezentat chiar la Bookfest cel de-al doilea volum, care prezinta aventurile sale in Nepal. Si acesta se prevede a fi extrem de interesant. Autorul este o prezenta extrem de placuta si revigoranta. A tinut sa vada in prezentarea cartii Iulianei Nalatan si o experienta feminina in India.

Bookfest 2013 Sega www.oriens.ro

Cu Sega la Bookfest 2013

Am trecut apoi pe la standul Centrului Cultural Turc, Yunus Emre.  Acolo era deja in desfasurare un mic curs de ebru, pictura traditionala pe apa.  Centrul cultural, pe langa evenimentele pe care le realizeaza si cursurile extrem de interesante, are si multe publicatii, care au putut sa fie cercetate la stand.

Bookfest 2013 Yunus Emre www.oriens.ro

Invatand ebru (pictura pe apa) pe cei mici. www.oriens.ro

Tot in Pavilionul C4, am gasit cativa din cunoscuitii Oriens.ro, E.I.R.C (European Islamic Researches Centre) & Islam House care, prin Maya Damian ne-au facut cunoscuta activitatea lor. Islam House, incearca prin cartile sale (multe din ele traduse in limba romana si daruite celor care au trecut pe la stand) sa aduca o mai buna intelegere asupra Islam-ului, de multe ori gresit inteles datorita prezentarii unilaterale negative in media. Maya Damian, romanca la origine, ne-a exprimat atat dificultatile proiectului (venise din Grecia – unde locuieste – in mod special), dar si bucuria ca el a reusit sa fie dus la bun sfarsit cu succes si interes din partea publicului.

Bookfest 2013 EIRC www.oriens.ro

Cu Maya Damian la EIRC si Islam House www.oriens.ro

Bookfest 2013 Islamul Azi www.oriens.ro

Cu Islamul azi la Bookfest 2013 www.oriens.ro

Mai departe, am trecut pe la standul Centrului Cultural Islamic “Islamul azi”, care ne-a intampimnat cu caldura si ne-au prezentat activitatea lor (impreuna cu Liga Islamică și Culturală din România si Asociatia Surori Musulmane) si cartile pe care le-au pregatit pentru cei interesati. A fost o discutie interesanta si calduroasa.

Impresia noastra a fost ca Bookfest 2013 a fost mai bine realizat decat precedentul din 2012. Spatiul a fost mai bine aranjat, circulatia iubitorilor de carte a fost mai fluenta. Desele prezentari de carte au suscitat interes, iar multitudinea de edituri au incercat tot posibilul sa atraga potentialul cititor catre cartile sale. Oriens.ro si-a vizitat prietenii si v-a adus noutatile. Speram intr-o colaborare stransa cu toti cei care prezinta luminos Orientul, de aceea va rugam sa tineti aproape, mai pregatim surprize pentru voi.

GALERIE FOTO:

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply