Home » Blog » Turkfest 2013, festivalul care ne-a cucerit

Turkfest 2013, festivalul care ne-a cucerit

DSC_0219 (Copy)

Corul militar ottoman in actiune www.oriens.ro

Bucureștenii și alții care s-au aflat oaspeți în Capitală, au avut ocazia între 17 și 19 mai 2013 să cunoască de aproape ospitalitatea turcească, folclorul, arta veche, lucrul manual tradițional. Diferitele bunătăţi din bucătăria turcească –patiserie  (Gözleme – specialitate pe bază de spanac şi brânză feta, Börek– aluat umplut cu brânză, sau spanac, carne tocată şi presărat cu seminţe de susan, și alte specialităţi cu smântână şi brânză feta, etc.), cât şi dulciuri – baclavale, sarailii sau cozonac turcesc (cu rahat, alune şi coaja de portocală sau lămâie), limonada și cafeaua  ne-au încântat și ne-au ținut mult timp pofticioși pe la cozi.

Turkfest 2013 www.oriens.ro 7

Aluatul pentru gozleme www.oriens.ro

Am învățat de la artisti plastici veniti din Turcia câteva din secretele artelor orientale in cadrul atelierelor de caligrafie, de miniaturi, de aurit (tezhip) si de ebru (renumita arta turceasca care presupune pictatul pe apa urmata de marmorarea hartiei). Pe langa ateliere, artisii turci au expus propriile creatii in cadrul unor mini-expozitii.

Turkfest 2013 www.oriens.ro 13

Obiecte de arta turceasca la Turkfest 2013 www.oriens.ro

Turkfest 2013 www.oriens.ro 9

Atelier de arta Turkfest 2013 www.oriens.ro

Turkfest 2013 www.oriens.ro 10

Caligrafie otomana la Turkfest 2013 www.oriens.ro

Turkfest 2013 www.oriens.ro 12

Ebru, pictura pe apa la Turkfest 2013 www.oriens.ro

Pe toată perioada Festivalului,  la fiecare jumătate de oră, au avut loc concerte şi spectacole de dans susţinute de formaţii de muzică instrumentală turcească şi respectiv cu ansambluri folclorice. Unul dintre cele mai frumoase momente le-au constituit prezenta unui ansamblu de muzica militara otomana, artiști autentici care și-au intrat în rol și ne-au încântat cu prezența și trăirea lor. Din când în când, aceștia au mărșăluit prin Parcul Herăstrău și ne-au dat o imagine a vremurilor vechi în care turcii băteau la Porțile Europei cucerind popoarele aflate în cale.

Turkfest 2013 www.oriens.ro 1

Fanfara militara otomana Turkfest 2013 www.oriens.ro

Nu puteau să lipsească din program și dervișii rotitori, una din imaginile spirituale ale Turciei. Percepuți adeseori în mod greșit doar ca “dansatori” mistici, aceștia reprezintă un ordin religios sufi numit Mevlevi. Ordinul Mevlevi a fost fondat în localitatea Konya (în timpul Imperiului Otoman) de urmașii marelui poet și mistic Rumi (Jalal ad-Din Muhammad Balkhi-Rumi).

Turkfest 2013 www.oriens.ro 21

Dervisii rotitori la Turkfest 2013 www.oriens.roi

Ne-am simțit foarte bine la Turkfest, mai ales pentru faptul că ne-am întâlnit cu mulți prieteni ai www.oriens.ro cu care am reușit să stăm de vorbă. Atmosfera a fost plăcută, turcii au reușit să realizeze un eveniment foarte bun, din multe puncte de vedere. Până la urmă, în ciuda rivalităților istorice de acum sute de ani, românii au o mare compatibilitate cu turcii și multe lucruri în comun, care țin de cultură, artă, civilizație și bucătărie. Așteptăm mai multe evenimente reușite așa cum a fost și acesta, un eveniment de la care am plecat cu un mare sentiment de bucurie.

[nggallery id=3]

 

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply