Home » Blog » Cabala la Kabul, documentarul absolut

Cabala la Kabul, documentarul absolut

Cabala la Kabul www.oriens.ro

Cabala la Kabul, afis de film www.oriens.ro

Cabală la Kabul”(2006), este un film savuros, in care participi direct. A fost realizat pe parcursul a trei ani de catre regizorul roman Dan Alexe, care s-a implicat personal,  traind in timpul filmarilor in Afghanistan, alături de cele două personaje, ultimii doi evrei ramasi in Kabul. De altfel, Dan Alexe este si cameramanul filmului si nu se sfieste sa participe in film fara sa isi ascunda camera si uneori da replica celor doi eroi. Dan Alexe este nu doar regizor si scenarist (de film si de teatru), dar si lingvist, traducator și etnolog. In filmul documentar pe care il realizeaza, metoda sa implică învățarea limbii comunității în care se situează acțiunea filmului și integrarea directa în acea comunitate. Aici, el foloseste in discutia cu cele doua personaje principale limba dari (un dialect farsi vorbit de jumatate din populatia Afghanistanului). Dan Alexe a realizat filme documentare în regiuni neobisnuite precum Cecenia, Afghanistan, Pakistan, Kosovo și Asia Centrală. In acest film, el se implica in cearta celor doi evrei ramasi in sinagoga din Kabul si pe care cei doi o impart, dusmanindu-se reciproc si petrecandu-si timpul insultandu-se. Cele doua personaje pitoresti sunt bine integrate in sociatatea majoritara musulmana, realizand diverse servicii sociale clandestine… Isaac vinde amulete, iar Zabulon vinde alcool. Cei doi sunt de fapt ca intr-o relatie de cuplu simetrica. Desi se dusmanesc, aproape ca nu pot trai unul fara celalalt.

Filmul  „Cabală la Kabul” a figurat vreme îndelungată în programul multor cinematografe din Franța și Belgia, fiind distins cu multe premii internaționale, printre care Marele Premiu la Festivalul Astra (Sibiu, 2008).

Dianei 4, un loc de revenit. www.oriens.ro

Atmosfera tinereasca in Dianei 4 www.oriens.ro

Intr-o atmosfera tinereasca si extrem de relaxata, in localul numit “Dianei 4” (pe langa Piata Rosetti din Bucuresti), a avut loc duminica 4 martie 2013 o proiectie a filmului cu participarea autorului. Discutia a fost moderata eficient de catre regizorul Corneliu Porumboiu, care a starnit pe autorul Dan Alexe sa faca o multime de destainuiri.

Dan Alexe vorbind despre Cabala la Kabul www.oriens.ro

Dan Alexe vorbind despre Cabala la Kabul www.oriens.ro

Dan Alexe este un vorbitor placut, profund, si a raspuns cu placere tuturor intrebarilor, undele provocatoare, care au continuat pana tarziu. A facut si destainuiri cu privire la planurile de viitor, aceste fiind legate fie de o continuare care a venit aproape de la sine la acest film documentar (batranul Isaac a murit, dar Zabulon a ramas in prezent si a transformat sinagoga intr-un restaurant), fie de finalizarea trilogiei conflictelor in cadrul religiilor avraamice – pana acum el a prezentat conflicte intre musulmani (in filmul mult aclamat “Iubitii Domnului”, sau intre evrei (in prezentul film Cabala la Kabul), prin prezentarea unui conflict pe care deja l-a identificat intre doi preoti crestini aflati in misionariat in Africa.

Dan Alexe Cabala la Kabul www.oriens.ro

Dan Alexe vorbind despre Cabala la Kabul www.oriens.ro

Asteptam deci cu sufletul la gura urmatorul film documentar, Cabala la Kabul ramanand ca un reper remarcabil in arta regizorala a lui Dan Alexe si bineinteles in memoria spectatorilor, care continua mult dupa incheierea filmului sa traiasca alaturi de cele doua personaje pitoresti prin amintirea savuroaselor replici.

[youtube video_id=”b4fx6BjWEqk”]

Multumim gazdelor din Dianei 4 pentru frumoasa atmosfera creata.

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply