Home » Blog » Taj Mahal – India Oriens 360° Virtual Tour Panorama ( VEZI GALERIE FOTO)

Taj Mahal – India Oriens 360° Virtual Tour Panorama ( VEZI GALERIE FOTO)

Taj Mahal - India Oriens 360° Virtual Tour Panorama, www.oriens.ro

Taj Mahal – India Oriens 360° Virtual Tour Panorama, www.oriens.ro

de Andrei Becheanu si Codrin-Dan Nicolau

Oriens va ofera pentru prima oara in Romania un tur virtual panoramic al celui mai frumos monument din India, Taj Mahal, capodopera arhitecturii Mughale, si simbol al iubirii eterne.

VEZI TURUL VIRTUAL AL  MAUSOLEULUI TAJ MAHAL DIN INDIA:

( utilizati Mozilla Firefox sau Google Chrome si apasa PLAY)

Taj Mahal - India Oriens 360° Virtual Tour 2013 ( 4K Panorama )

 

Taj Mahal, simbolul iubirii ce dainuie dincolo de viata si moarte, este un mausoleu din marmura alba situat in Agra, Uttar Pradesh, India. Considerat de multi a fi cea mai mare realizare a Imperiului Mughal, Taj Mahalul imbina cu delicatete elemente arhitectonice persane, otomane si indiene. Alaturi de statuia lui Iisus din Brazilia, Marele Zid Chinezesc, Machu Pichu din Peru, Petra din Iordania, Piramida Chichen Itza din Mexic sau Coloseumul din Roma, Taj Mahal a fost inclus in 2007 pe lista celor 7 Minuni ale Lumii Moderne. Inca din 1983 mausoleul din marmura alba ce atrage milioane de vizitatori anual, a devenit obiect de patrimoniu mondial, fiind protejat de UNESCO.

Imperiul Mughal

Batalia de la Panipat 1526, www.oriens.ro

Batalia de la Panipat 1526, www.oriens.ro

Imperiul Mughal s-a nascut in 1526 cand urmasii lui Genghis Khan si ai marelui Timur Lenk, condusi de Babur, au invadat parti din Nordul Indiei si l-au invins la Panipat pe Ibrahim Shah Lodhi, conducatorul Sultanatului din Delhi. Aceasta victorie a deschis pentru moguli portile Indiei pe care aveau sa o stapaneasca pana la jumatatea secolului 19. Imperiul Mughal, la momentul sau de maxima ascensiune, se intindea pe un teritoriu de peste 3.4 milioane de kilometri patrati, din Bengal pana in Balochistan, Kashmir si bazinul Kaveri.

Akbar cel Mare alaturi de invatati islamici, hindusi si crestini, www.oriens.ro

Akbar cel Mare alaturi de invatati islamici, hindusi si crestini, www.oriens.ro

Perioada de glorie a venit odata cu Akbar cel Mare ( 1556-1605), in timpul domniei sale India devenind o mare putere economica si militara in Orient. Tot Akbar a fost cel care a incurajat armonia si toleranta religioasa dintre musulmani si hindusi, reusind chiar sa creeze aliante puternice cu Rajputii hindusi.
Mughalii nu erau doar razboinici si diplomati de exceptie, ci si mari iubitori de arte si cultura. Urmand exemplul lui Babur, fondatorul dinastiei, un talentat poet profund influentat de cultura persana, urmasii sai au creat un stil arhitectonic unic in lume, ce imbina stilurile islamice din Persia si din Imperiul Otoman, cu arhitectura traditionala din India. Mughalii au promovat artele vizuale, astronomia, alchemia si tehnologia militara.
In timpul lui Shah Jahan ( 1628-1658) au fost realizate cele mai importante monumente ale Indiei Mughale: complexul Taj Mahal si moscheea Moti din Agra, Fortul Rosu si Mocheea Jama din Delhi si Fortul din Lahore.

Urmasul sau, Aurangzeb, a extins teritoriul Imperiului Mughal pana la peste 3.4 milioane de kilometri patrati, dar domnia sa a adus si inceputul declinului. Ultimul Mughal, Bahadur Shah II, a fost infrant de britanici si exilat in Burma dupa Marea Rebeliune Indiana din 1857.

Moscheea Jama din New Delhi, India, www.oriens.ro

Moscheea Jama din New Delhi, India, www.oriens.ro

Shah Jahan si Mumtaz Mahal – Iubirea Eterna

Shah Jahan ( Conducatorul Lumii in limba persana) a fost al cincilea imparat Mughal dupa Babur, Humayun, Akbar si Jahangir. La varsta de 15 ani el a fost logodit cu Arjumand Banu Begum, cea care avea sa fie cunoscuta mai tarziu ca Mumtaz Mahal. Pe 10 mai 1612 cei doi s-au casatorit, iar Arjumand a dobandit titlul de Mumtaz Mahal ( Aleasa Palatului). Desi Arjumand era a treia sotie a lui Shah Jahan, ea a devenit favorita imparatului Mughal si unica sa dragoste. Pe langa rolul de sotie, Mumtaz Mahal a fost si sfatuitoarea imparatului, dobandind o putere si o influenta imensa asupra acestuia, dar si detinatoarea sigiliului imperial.
Dragostea celor doi a devenit legendara in India, poetii si cronicarii vremii glorificand frumusetea si gratia lui Mumtaz Mahal, precum si grija ei pentru Shah Jahan.

Mumtaz Mahal si Shah Jahan, o iubire eterna, www.oriens.ro

Mumtaz Mahal si Shah Jahan, o iubire eterna, www.oriens.ro

In cei 17 ani cat au fost casatoriti, Shah Jahan si Mumtaz Mahal au fost nedespartiti, calatorind pretutindeni impreuna. Rodul iubirii lor au fost 14 copii, dintre care sapte au ajuns la maturitate.
In 1631 insa tragedia avea sa il loveasca intr-un mod cumplit pe Shah Jahan, iubirea vietii sale murind la Burhanpur dupa nasterea celui de-al paisprezecelea copil, printesa Gauhara Begum. Cauza decesului a fost hemoragie post-natala dupa un travaliu de treizeci de  ore.
Se spune ca la aflarea vestii Shah Jahan a ramas paralizat de durere, si ca a jelit-o un an de zile ascuns de ochii supusilor sai. Cand a reaparut, Shah Jahan avea parul alb si chipul imbatranit. Singura capabila sa ii ofere alinare a fost fiica lui, printesa Jahanara Begum.

Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Taj Mahal

Lovit de tragedia mortii mult iubitei sale sotii, Shah Jahan a abandonat toate campaniile de extindere a imperiului si a decis sa-si dedice viata construirii unui monument exceptional pentru Mumtaz Mahal. Constructia a inceput in 1632 la sud de Agra, pe malul raului Yamuna, si a fost finalizata in 1653. Peste 20.000 de muncitori supervizati de arhitectii Abd ul-Karim Ma’mur Khan, Makramat Khan, si Ustad Ahmad Lahauri, sculptori din Bukhara si caligrafisti islamici din Siria si Persia, au lucrat pentru realizarea acestui complex funerar.

Marmura de Makrana a fost folosita pentru fatada Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Marmura de Makrana a fost folosita pentru fatada Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Materialele de constructie au fost aduse din Asia de peste 1000 de elefanti. Marmura a venit din Makrana ( Rajasthan), pietrele de jad si cristalele din China, jaspul din Punjab, turcoazele din Tibet, Lapis Lazuli din Afghanistan, safirul din Sri Lanka iar carneolul din Arabia.

Taj Mahal ziua, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Taj Mahal ziua, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Elementul central al mausoleului de la Taj Mahal este mormantul lui Mumtaz Mahal, o structura din marmura alba, cu 5 domuri de 74 metri inaltime si 4 minarete de 40 de metri. In varful domului se afla o semiluna, creata in forma de trident, pentru a include simbolul hindus al lui Shiva.

Elementele florale si caligrafia islamica de pe  Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Elementele florale si caligrafia islamica de pe Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Decoratiunile exterioare ale mausoleului sunt deosebit de frumoase si elegante. Elementele decorative includ forme abstracte, flori, pasaje din Qu ‘ran in caligrafie islamica si fragmente de poezie persana. Camera mortuara este una simpla, conform traditiei musulmane, continand mormintele lui Mumtaz Mahal si Shah Jahan indreptate cu fata spre Mecca.

Iwan-ul Taj Mahalului, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Iwan-ul Taj Mahalului, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Pe langa mausoleul lui Mumtaz Mahal, complexul de la Taj Mahal include si o gradina Mughala( Charbagh) lunga de 300 de metri, mormintele celorlalte sotii ale lui Shah Jahan, un mormant al servitorului favorit al acestuia, o moschee si o alta cladire numita Jawab.

Moscheea Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Moscheea Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Poarta de intrare in  Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Poarta de intrare in Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

La putina vreme dupa ce a finalizat constructia complexului de la Taj Mahal, Shah Jahan a fost obligat sa renunte la tron de Aurangzeb, si a fost inchis in fortul din Agra pana la finalul zilelor sale. De la fereastra turnului in care era inchis, Shah Jahan vedea in fiecare zi mormantul sotiei sale. Cand a murit in 1666, Aurangzeb l-a inmormantat alaturi de Mumtaz Mahal, in mausoleul de la Taj Mahal.

Turnul din care Shah Jahan vedea mausoleul lui Mumtaz Mahal,  Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Turnul din care Shah Jahan vedea mausoleul lui Mumtaz Mahal, Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

In timpul Marii Revolte Indiene din 1857, fatada Taj Mahalului a fost devastata de soldatii si oficialii britanici care au scos cu baionetele pietrele pretioase. La sfarsitul secolului 19, lucrari de restaurare au fost executate la ordinul Viceregelui Lord Curzon. Gradinile au fost remodelate dupa stilul britanic si o lampa de interior inspirata de cele prezente in moscheile din Cairo a fost adusa la Taj Mahal.

Fatada Portii de Intrare in complexul Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Fatada Portii de Intrare in complexul Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Templul Iubirii Eterne

Desi in esenta un monument funerar, Taj Mahal este astazi considerat un simbol al iubirii adevarate, atat de puternica si de vie incat poate uni doi oameni chiar si dupa moarte, pentru eternitate. Magia acestui monument este data de istoria sa romantica si totodata tragica, dar si de faptul ca monumentul are o culoare alba in timpul zilei, roz la asfintit, si argintie pe timpul noptii.

Taj Mahal la asfintit, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Taj Mahal la asfintit, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Legendele spun ca Shah Jahan ar fi dorit sa creeze pentru el un mausoleu din marmura neagra, pe celalalt mal al raului Yamuna, fata in fata cu Taj Mahalul, dar acest lucru nu a mai fost posibil pentru ca a fost detronat de fiul sau Aurangzeb.

Una din cele 4 minarete ale  Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Una din cele 4 minarete ale Taj Mahal, Agra, Uttar Pradesh, India, www.oriens.ro

Exista replici ale Taj Mahalului in China, Bangladesh si Statele Unite ale Americii, insa originalitatea monumentului din Agra nu e data de forma sa, ci de povestea unui imparat si a unei imparatese, a caror dragoste eterna e cunoscuta astazi peste tot in lume.

Taj Mahal - Templul Iubirii Eterne, www.oriens.ro

Taj Mahal – Templul Iubirii Eterne, www.oriens.ro

Toate materialele foto si audio apartin www.oriens.ro @ ALL RIGHTS RESERVED 2013

All the visual and audio materials are the property of www.oriens.ro @ ALL RIGHTS RESERVED 2013

 

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply