Home » Blog » Introducere in muzica traditionala persana ( VEZI VIDEO)

Introducere in muzica traditionala persana ( VEZI VIDEO)

Ansamblul Muzical Sepehr Naghsh-e Jahan, www.oriens.ro

Ansamblul Muzical Sepehr Naghsh-e Jahan, www.oriens.ro

Oriens va ofera ocazia de a descoperi bogatia si rafinamentul muzicii traditionale persane alaturi de ansamblul Sepehr Naqsh-e Jahan.

Sepehr Naghsh-e Jahan – Delshekan ( compozitor Akbar Mohseni, versuri Bijan Taraghi). VEZI VIDEO:

Astazi va oferim o mostra deosebita de muzica persana interpretata de ansamblul muzical Sepehr Naghsh-e Jahan din Isfahan, in modul muzical Avaz-e Dashti.
Componenta ansamblului: maestrul Mohammad Rasaean( vocalist), Mohammad Mantashi( tar), Reza Keshavarz( tar), Ali Navab Daneshmand( Santour), Amir Hossein Sharghi(tonbak), Mehdizadeh( ney), Amir Rahmani( kamancheh), Behman Satei( vioara) si Hossein Sanaei( vioara).

Hossein Sanaei, www.oriens.ro

Hossein Sanaei, www.oriens.ro

Istoria muzicii traditionale din spatiul iranian incepe acum mii de ani, in timpul civilizatiei Elamite. Din pacate sursele arheologice nu sunt atat de numeroase incat sa putem stii prea multe despre muzica acelor vremuri, dar conform istoricilor, muzicienii antici iranieni erau foarte respectati in perioadele Achaemenide, Parthe sau Sassanide. La curtea imperiului Sassanid s-au perindat muzicieni de marca precum Bamshad, Nakisa, Sarkash, Azad, Ramtin sau Barbad, despre care se spune ca ar fi inventatorul lautei si cel care a pus bazele sistemelor modale muzicale persane ( Dastgah) si arabe ( Maqam).

Moscheea Sheikh Lotfallah, Isfahan, Iran, www.oriens.ro

Moscheea Sheikh Lotfallah, Isfahan, Iran, www.oriens.ro

Muzica traditionala iraniana de astazi a inceput sa se dezvolte dupa Cucerirea Islamica din secolul 7, mai ales in timpul dinastiei Safavide. In timpul dinastiei Qajar sistemul muzical persan a fost restructurat ajungand la forma cunoscuta astazi. Bazata pe improvizatie si compozitie, muzica persana graviteaza in jurul unui sistem de moduri muzicale si armonii diverse.
Muzica traditionala persana este formata din sapte moduri muzicale ( Dastgah), doua dintre acestea avand mai multe moduri secundare numite avaz. Ansamblul melodic persan se numeste Radif, o colectie ce cuprinde 365 de melodii ( Gusheh), transmise pe cale orala de la un maestru ( Ostad) la elevii sai.

Modurile muzicale persane:

Dastgah-e Shur:

– Avaz-e Abu’ata

– Avaz-e Bayat-e Tork

– Avaz-e Afshari

– Avaz-e Dashti

Dastgah-e Homayoun

– Avaz-e Bayat-e Esfahan

Dastgah-e Segah

Dastgah-e Chahargah

Dastgah-e Rastpanjgah

Dastgah-e Mahur

Dastgah-e Nava

Fiecare dastgah contine sapte note muzicale de baza la care se adauga alte cateva variatiuni pentru modulatie si ornamentatie. Codificarea actuala a sistemului muzical persan a fost desavarsita de muzicienii iranieni in secolului 19.

Toate imaginile apartin www.oriens.ro @ ALL RIGHTS RESERVED 2013

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply