Home » Blog » Cea mai veche limba, Tifinagh-Tamazight?

Cea mai veche limba, Tifinagh-Tamazight?

tifinagh tamazight www.oriens.ro

Scriere tifinagh pe peretii grotelor sahariene www.oriens.ro

Tifinagh (alfabet), Tamazight (limba) este una dintre cele mai vechi limbi scrise si vorbite in lume, daca nu chiar prima dintre ele. Cuvantul Tifinagh vine de la: tifin=”descoperire” si nagh=”sine insusi”, ceea ne aduce catre o profunda conexiune cu delphicul “gnothi seauton”. O alta traducere exista si astazi si este folosita de triburile Amazigh (berbere, non-arabe) de la insulele Canare din Atlantic, pana in oaza Siwa din Egipt, si de la Mediterana in Africa de Nord, pana la raul Niger in Sahara.

Tifinagh tamazigh-libia www.oriens.ro

Scolarita din Libia care invata alfabetul Tifinagh. www.oriens.ro

In scolile primare, atat in Maroc, Libia, cat si in alte tari nord-africane acest alfabet intr-o forma moderna (neo-tifinagh) se studiaza de catre scolari.

Alfabetul Tifinagh este considerat a fi inrudit cu cel fenician. Este alfabetul berberilor din nordul Africii si al tuaregilor, popoare nomade care au reusit sa pastreze totusi, in ciuda vicisitudinilor vietii traite in desert, un sistem de scriere pe care acum il gasim pe peretii grotelor uitate de timp in Sahara.

Un film care ne arata cateva mostre de scriere antica Tifinagh. www.oriens.ro

Un exemplu de text Tifinagh este si urmatorul:

udhr_tamazight www.oriens.ro

Transliterarea este: Imdanen, akken ma llan ttlalen d ilelliyen msawan di lḥweṛma d yizerfan-ghur sen tamsakwit d lâquel u yessefk ad-tili tegmatt gar asen.

Iar traducerea este: Toate fiintele sunt nascute libere si egale in demnitate si drepturi. Ele sunt dotate cu ratiune si constiinta si ar trebui sa actioneze unele catre celelalte intr-un spirit de fratie. (Articolul 1 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului)

alfabet tifinagh www.oriens.ro

Alfabetul tifinagh si corespondenta in alfabetul latin. www.oriens.ro

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply