Home » Blog » Craciunul in Siria

Craciunul in Siria

Altar Sf.Nicolae Latakia www.oriens.ro

Altar Sf.Nicolae Latakia www.oriens.ro

Crăciunul în Siria nu este diferit de alte țări. Toate magazinele, clădirile și drumurile din țară sunt decorate în ziua de Craciun și impodobite cu lumini. Deoarece araba este limba oficială, oamenii saluta “Craciun Fericit” cu “Milad Majid“. În unele locuri unde este vorbita armeana, oamenii saluta “Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand“.

Exista circa 1.8 milioane de credinciosi crestini (aprox. 10% din populatie) in Siria, majoritatea ortodocsi, parte a Bisericii Ortodoxe Grecesti a Antiohiei. Oficial, Biserica Antiohiei se intitulează Patriarhia Greco-Ortodoxa a Antiohiei si a intregului Rasarit, dar o traducere literală a denumirii arabe impuse de legislaţia otomană (şi utilizată până astăzi) ar suna mai degrabă: Patriarhia Ortodoxă Romană (a Romeilor) a Antiohiei şi a întregului Răsărit. Exista in Siria doua arhiepiscopii – de Alep si de Lattakia. Alti credinciosi crestini sunt parte a bisericilor catolice rasaritene unite cu Roma, Bisericii Asiriene de Rasarit (Biserica Siriaca),  a Bisericii Armenesti Apostolice, sau sunt protestanti. Razleti intr-o tara musulmana, crestinii in Siria sunt prezenti mai ales in Alep (acolo sunt si multi armeni), in Damasc, Homs, Saidnaya, Tartous, Lattakia, Suwayda, Al-Hasakah si Qamishli.

Slujba de Craciun preluare RT www.oriens.ro

Slujba de Craciun anul acesta. Courtesy RT

În Siria, în ziua de Crăciun, toți membrii familiei se adună în jurul unor lemne adunate ca pentru un foc de tabara, împreună cu o lumanare aprinsa in mana. Cel mai mic copil, de obicei, baiatul, citește cu voce tare povestea de Crăciun. La sfarsitul poveștii, focul este aprins. Flăcările focului se crede ca ar indica soarta și norocul în anul care vine. Psalmii sunt cântati, în timp ce focul încă arde. După ce focul s-a mai domolit, toți membrii sar peste jarul si cenusa de trei ori, pentru a face dorintele lor sa se implineasca.
În Siria, oamenii participa la Liturghie dimineața de Crăciun, în cazul în care un alt foc este aprins în centrul curtii. Imnuri vechi sunt cântate și figura lui Hristos copilul este adusa de catre preot. El apoi atinge cea mai apropiată persoană ca o “atingere de pace”. Aceasta atingere este apoi transmisa fiecarai persoane prezente în Liturghie. La fel ca în alte țări ale lumii, ospățul este o parte importantă a tradițiilor de Crăciun. Tradiționala Cina de Craciun include, în general carne de pui, nuci, produse de patiserie și portocale.
În Siria, copiii primesc daruri numai în ziua de Anul Nou. Darurile sunt aduse de către catre cea mai mica dintre cămile, care i-a purtat pe cei trei magi la Betleem. Apă și fân sunt lăsate de catre copii decuseara afara din casă pentru aceasta cămilă. Ei găsesc dimineața apă și fânul au fost inlocuite ca prin farmec de cadouri. O masă specială este, de asemenea, realizată pe 6 decembrie, pentru a onora Sf. Nicolae Taumaturgul, un om bun la suflet și generos, asa cum spune legenda.

Maaloula 1, Siria www.oriens.ro

Maaloula, Siria www.oriens.ro

Anul acesta in Siria, Craciunul a fost ceva mai trist. Tara este zbuciumata de razboiul civil care pare ca nu se mai termina, iar presedentia lui Bashar Al-Assad este amenintata; de aici, ca intr-un efect de domino, este amenintat si echilibrul interetnic si interconfesional existent. Papa Benedict XVI a marcat ajunul Craciunului cu o Liturghie in basilica Sf. Petru din Roma. Pontiful a cerut credinciosilor sa isi gaseasca loc pentru Dumnezeu in vietile lor ocupate si conduse de tehnologie. De asemenea, a rugat credinciosii sa se roage pentru “fratii si surorile noastre din Siria, care mor, ucisi fara mila”.

In 2009 am petrecut Craciunul in Siria. A fost un Craciun intre prieteni, intr-un orasel din estul Siriei, Dayr al-Zawr, la 450 km de Damasc, pe malul Eufratului. Dayr este chiar denumirea araba pentru manastire, in general crestinii de aici, putini la numar, sunt considerati a vietui, din generatie in generatie, din vremuri apostolice. A fost un Craciun petrecut intr-o camera de hotel, cu vin cumparat de la singurul magazin din oras care vindea alcool (si gasit extrem de greu), cu prajituri si placinte gustoase arabesti, facand astfel un mix de care sa ne aducem aminte. Am fost cu prieteni din Cehia pe care drumul mi i-a adus in cale, si cu care am petrecut excelent, povestind obiceiuri de Craciun din tarile noastre. Am fost si la o biserica din oras, dar acolo organizarea de abia incepuse, urmand ca slujba sa se realizeze la 12 noaptea. Oamenii au fost extrem de primitori si buni. Chiar musulmanii au fost intelegatori si ne-au sprijinit in cautarile noastre de alimente pentru o masa cat mai imbelsugata.

Sf.Tekla, Maaloula, Siria www.oriens.ro

Sf.Tekla, Maaloula, Siria www.oriens.ro

Dupa ani de zile, imi amintesc de aceste clipe de bucurie intr-un context de care acum nu mai stiu multe. Diferitele canale de stiri ofera acum informatii contradictorii despre ceea ce se intampla in Siria, iar starile de liniste si bucurie de care mi-am amintit ca le-am trait in Dayr al-Zawr cu ocazia Craciunului mi se par a nu se mai potrivi in peisaj. Totusi, cred ca fanul si apa vor fi asezate ca si pana acum, afara din casa,  in seara Anului Nou de catre copiii care doresc sa o hraneasca pe camila magilor de la rasarit, iar cadourile vor preschimba ca intotdeauna, in zori, tot zbuciumul in pace, aducand zambetele pe chipurile celor mici.

de Codrin-Dan Nicolau ( www.oriens.ro)

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply