Home » Blog » Yalda – Cea mai lunga noapte in Iran

Yalda – Cea mai lunga noapte in Iran

Shab-e Yalda, cea mai lunga noapte in Iran, Oriens.ro

Shab-e Yalda, cea mai lunga noapte in Iran, Oriens.ro

Shab-e Yalda, sau Shab-e Chelleh, este o sarbatoare persana ce marcheaza solstitiul de iarna, cea mai lunga noapte, celebrata in fiecare an pe 20 sau 21 decembrie in Iran.

Cunoscută sub diverse denumiri, cum ar fi Shab-e Zalda ( Noaptea Naşterii), Shab-e Chelleh ( prima din cele 40 de nopţi de iarnă) sau Zayeshmehr ( Naşterea lui Mithra), Yalda este o ocazie deosebită pentru familiile iraniene de a se reuni în această noapte încărcată de istorie şi simbolism.

Originară din religia Zoroastriană, noaptea de Yalda simbolizează naşterea zeului persan Mithra, înger al luminii şi adevarului, cel ce a venit pe lume în dimineaţa de după cea mai lungă noapte din an. De aceea tradiţia spune ca iranienii trebuie sa evite să doarmă în această noapte specială, pentru a evita ghinionul şi necazurile.

Zeul Persan Mithra, Oriens.ro

Zeul Persan Mithra, Oriens.ro

De Yalda familiile iraniene se reunesc pentru a degusta diverse varietăţi de fructe şi dulciuri special preparate pentru a fi servite cu această ocazie. Pepenele este cel mai popular element al acestei sărbători, fiind păstrat de vara special pentru noaptea de Yalda.

Fructele sunt nelipsite in noaptea de Yalda, Orien.ro

Fructele sunt nelipsite in noaptea de Yalda, Orien.ro

Conform tradiţiei, cei ce mănâncă pepene vor avea o sănătate de fier în lunile de vară, fiind protejaţi de căldura excesivă. Alte alimente consumate în noaptea de Yalda sunt nucile, fructele uscate, usturoiul, morcovii, perele, măslinele verzi şi rodiile, unele din ele fiind considerate protectoare împotriva înţepăturilor de insecte sau scorpioni, sau a durerilor de încheieturi.

Iranieni in jurul masutei de Yalda, Oriens.ro

Iranieni in jurul masutei de Yalda, Oriens.ro

Toate aceste alimente sunt aşezate cu grijă pe o masuţă iraniană tradiţională denumită Korsi, acoperită cu o patură de lână. Oamenii se aşează în jurul mesei şi petrec noaptea împreună conversând, mâncând, povestind, recitând poezii persane, fumând Ghelyoon şi glumind. Yalda este de asemenea o ocazie pentru cei îndrăgostiţi de a îşi face cadouri.

Ghelyoon, Oriens.ro

Ghelyoon, Oriens.ro

Deşi nu este o sărbătoare islamică, Shab-e Yalda este celebrată în Republica Islamică Iran, televiziunile si radiourile iraniene având programe speciale pentru această ocazie festivă.

Yalda este o sărbătoare  a speranţei, a bucuriei vieţii, un moment în care întunericul este învins de lumină, iar noaptea cea mai lungă este înlocuită de o nouă zi.

,,Adevărata noapte nu va veni, până când noaptea de Yalda nu va trece!”   Sa ‘di Shirazi, poet persan

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply