Home » Blog » LA MULŢI ANI INDIA!

LA MULŢI ANI INDIA!

de Ioana Bandici

Nu doar ziua Marinei se sărbătoreşte pe data de 15 August ci şi Ziua Independenţei Indiei, zi sărbătorită în fiecare an pentru a comemora independenţa faţă de Marea Britanie şi naştereaacesteia ca o naţiune suverană la data de 15 august 1947, după o stăpânire îndelungată de mai bine de două secole.

India de azi a fost o parte a Imperiului Britanic Indian. Deşi Compania Indiilor de Est a fost una dintre primele societăţi pe acţiuni englezeşti înfiinţare la început pentru a face comerţ în Indiile de Est, dar care a ajuns să facă comerţ în India şi China, comercializând în principal bumbac, mătase, pigmenţi, indigo, saltpetru, ceai, iar în China, opiu.

Compania a ajuns să guverneze părţi mari din India, exercitând putere militară şi asumându-şi administraţia, renunţând treptat la activităţile comerciale. Autoritatea acesteia a început în 1757 după bătălia de la Plassey şi a durat până în 1858, când, în urma revoltei indiene din 1857 şi conform Legii Guvernării Indiei din 1858, Coroana Britanică şi-a asumat administrarea directă a Indiei sub numele de Rajul Britanic.

Perioada de după Primul Război Mondial a fost marcată de o serie de reforme britanice, de o legislaţie represivă dar şi prin apeluri puternice şi mişcări paşnice şi de nesupunere civilă ale indienilor la auto-guvernare, din care Mohandas Karamchand Gandhi urma să devină liderul şi simbolul durabil al acestei naţiuni.

1.Gandhi oriens.ro 

În 1930, reforma legislativă a fost adoptată de către britanici; Congresul Naţional Indian a câştigat victorii în alegeri. Următorul deceniu avea să fie marcat de o serie de crize: participarea Indiei în al Doilea Război Mondial, creşterea naţionalismului musulman condus de Liga musulmană All-India etc. Împărţirea Indiei a reprezentat procesul de divizare a Indiei Britanice pe baza unor considerente demografice de ordin religios, care a condus la crearea la 15 august 1947 a următoarelor state suverane: Dominionul Pakistanului (mai târziu Republica Islamică Pakistan şi Republica Populară Bangladesh) şi Dominionul Indiei (mai târziu Republica India). În urma diviziunii Indiei Britanice au fost strămutate aproximativ 12,5 milioane de oameni din fosta colonie britanică India, cu estimări de pierderi de vieţi omeneşti care variau de la câteva sute de mii la un milion de morţi în urma divizării brutale şi sălbatice a poporului indian.O atmosferă de ostilitate şi suspiciune reciprocă a apărut de atunci între India şi Pakistan, care domneşte până în ziua de azi.

2.India oriens.ro 

În urma împărţirii, statele care şi-au căpătat independenţa în 1947, au avut posbilitatea de a alege dacă să adere la India sau la Pakistan sau să rămână în afara lor,ele fiind ulterior încorporate în unul sau în celălalt dominion. Problema alegerii care urma să fie făcută în acest sens de către Jammu şi Kashmir a dus la războiul indo-pakistanez din 1947 şi alte războaie şi conflicte între India şi Pakistan.

Ziua Independenţei este o sărbătoare naţională în India. Evenimentul principal al acestei zile, are loc la Delhi, unde prim-ministrul Indiei ridică drapelul naţional deasupra fortăreţei Red Fort, urmat de un discurs difuzat la nivel naţional.

3.ziua indiei oriens.ro 

Ziua este sărbătorită în întreaga Indie prin ceremonii, parade şi evenimente culturale. Cetăţenii Indiei se bucură de această zi prin purtarea simbolului drapelului naţional atât pe ţinuta lor, cât şi pe maşini sau pe accesorii de tot felul.

4.india oriens.ro

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply