Home » Blog » Jammu&Kashmir… un paradis pe Pamânt 2

Jammu&Kashmir… un paradis pe Pamânt 2

india 0 ioana bandici oriens.ro

Raja Singh

De Ioana Bandici

Vă vorbeam într-un articol anterior despre frumuseţile statului Jammu&Kashmir şi vă lansam o invitaţie de a parcurge alături de mine, drumul care începe din capitala Indiei şi ajunge până în Srinagar, una din cele mai populare destinaţii turistice în sezonul estival din nordul Indiei.

Pentru că vă spuneam că Jammu este considerat şi “Oraşul Templelor”, nu am vrut să trec aşa repede peste el fără să vă relatez mai multe lucruri interesante pentru care merită să vă opriţi aici măcar o zi.

Prima oprire: Palatul Amar Mahal, azi transformat în muzeu, construit în sec. al XIX-lea de către un arhitect francez, palatul a reprezentat la acea vreme reşedinţa oficială a ultimului maharajah pe nume Raja Amar Singh, care mai târziu l-a oferit ca donaţie, pentru a fi folosit ca muzeu.

Construit din gresie roşie, după stilul castelelor din Europa şi considerat cea mai înaltă construcţie din Jammu, palatul domina prin prezenţa, fiind situat pe o colină cu vedere spre valea râului Tawi.

Muzeu azi, Amar Mahal este bogat în colecţii de exponate, printre care şi sculpturi, picturi, inscripţii, cărţi religioase şi filozofice etc.

Muzeul Amar Mahal

 

 

 

 

 

Muzeul Amar Mahal

Următoarea oprire: Templul Raghunath

Situat în inima oraşului şi înconjurat de un grup de temple, Raghunath este unul din templele cele mai remarcabile şi totodată unice în partea de nord a Indiei, fiind dedicat Zeităţii Rama. Maharajahul Gulab Singh, fondatorul principatului Jammu&Kashmir, a început construcţia complexului Raghunath Mandir în bazarul din centrul oraşului care îi poartă şi numele. Acesta reprezintă şi cel mai mare complex de temple din nordul Indiei. Chiliile sale interioare conţin statui gigantice de zeităţi din tot panteonul hindus, cu accentul pus pe diferitele forme de reîncarnare ale Zeităţii Vishnu. Complexul adăposteşte de asemenea o bogată colecţie de texte antice şi manuscrise.

india 3 ioana bandici oriens.ro

noaptea la Templul Raghunath

india 4 ioana bandici oriens.ro

noaptea la Templul Raghunath

Următoarea oprire: Fortăreaţa Bahu

Construită în urmă cu 3.000 de ani şi restaurată în secolul al XIX-lea, Fortăreţa Bahu are o legendă interesantă care spune că Raja Jambu Lochan, fratele lui Bahu Lochan, pe când se afla într-o excursie de vânătoare, a asistat la o scenă în care un tigru şi un cerb au băut apă de pe aceeaşi parte a râului fără ca tigrul să atace celălalt animal. Raja a considerat acest semn ca fiind unul divin şi a decis să construiască un oraş capitală pe acest pământ, pe malul drept al râului Tawi cu vedere spre fortăreaţa fratelul său, regele Bahu. În prezent, Fortul este un loc religios iar în incinta lui se află templul dedicat zeiţei hinduse Kali, zeitatea patroană a oraşul indian Jammu.

 

india 5 ioana bandici oriens.ro

Fortăreaţa Bahu

Se cunosc puţine lucruri din istoria oraşului Jammu înainte de anul 1730 d.Hr. când se instaurează dominaţia dinastiei regilor Dogra. Conducătorii Dogra au mutat capitala unde se află în prezent, iar Jammu a devenit un important centru de artă şi cultură, cunoscut mai ales prin Şcoala de picturi Pahari(în limba hindusă Pahari înseamnă “ munte”).

 

india 6 ioana bandici oriens.ro

pictură Pahari

Următoarea oprire: Palatul Mubarak Mandi

Mubarak Mandi este renumit printre turişti ca fiind un grup de palate vechi ce datează de câteva secole şi care au aparţinut regilor din dinastia Dogra. Acest palat are o combinaţie unică de mai multe stiluri arhitecturale: european, baroc, Rajasthani, Mughal îmbinate cu elemente decorative greceşti. Atracţia principală a acestui complex este palatul Sheesh Mahal şi Sala Roz. Pe lângă apartamentele regale, acest complex adăpostea mai multe săli şi camere care erau utilizate pentru diferite evenimente importante de stat şi nu numai. Astăzi peste 70 de birouri guvernamentale şi săli de judecată îşi au sediul în incinta complexului Mubarak Mandi.

india 9 ioana bandici oriens.ro

Palatul Mubarak Mandi

Cu toate că lista templelor ar putea continua cu templele Peer Khoh sau Peer Baba, vă recomand să nu plecaţi de aici fără să intraţi în unul din principalele bazare ale oraşului Jammu. Vir Marg, Raghunath Bazar şi Piaţa Hari sunt renumite pentru bijuteriile tradiţionale Dogra, pentru covoarele autentice de mătase şi lână din Khasmir şi pentru delicioasele fructe uscate, nuci (în principal “akhrot”) şi migdale. Jammu este, de asemenea, cunoscut pentru calitatea superioară a orezului “Basmati”, “rajma” (fasole roşie), “ampapar” (coji de mango uscate şi confiate), “anardana” (seminţe uscate de rodie) şi “barfi” (dulciuri pentru lapte).

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply