Home » Blog » Ras Muhammad, o oază de liniște

Ras Muhammad, o oază de liniște

Ras Muhammad 3 oriens.ro

De Codrin-Dan Nicolau

Parcul național egiptean este o întâlnire cu frumusețea naturală și liniștea. Dincolo de ariditatea peninsulei Sinai, de praful pe care îl înghiți peste tot indiferent de anotimp, e albastrul covârșitor al apei marine care manânca malul pe dedesubt, sunt mangrovele care respiră prin rădăcinile ridicate deasupra apei și purifică apa salină. Spre deosebire de alte plante, rădăcinile adventive ale acestora sunt prevăzute cu un tip de filtre care împiedică pătrunderea sării în tulpină şi afectarea acesteia. Apa ce se găseşte în rădăcina mangrovelor este atât de bine filtrată încat se zice că devine potabilă.

Ras Muhammad 1 oriens.roRas Muhammad 2 oriens.roRas Muhammad 4 oriens.roRas Muhammad 5 oriens.roRas Muhammad 6 oriens.ro

Cred însă că cea mai prețioasă întâlnire pe care o poți avea aici e cu tine însuți. E liniște, e bine, e cald până și iarna, apa este turcoaz și îți reflectă chipul, pustiul e o invitatie la reflecție: poate afli cine ești, ce mai faci pe aici și care e rostul tău prin viață. Mangrovele sugubețe își vor agita atunci pneumatoforele lor rădăcini, tulburând luciul și picurând liniștite; îți vor spune: ești prins de țărm deși poți să respiri deasupra apei sub focul soarelui, transformă deci seva ce te străbate: fii izvorul celor însetați.

Map picture

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply