Home » Blog » Litoralul turcesc al Mării Negre

Litoralul turcesc al Mării Negre

Drumul spre Samsun, Turcia, copywright Oriens.ro

Drumul spre Samsun, Turcia, copywright Oriens.ro

De Codrin-Dan Nicolau

Deși parcă ne-am așezat cu toții împrejurul mesei rotunde, noi popoarele ce înconjurăm Marea Neagră, deși am primit aceeași mâncare, parcă nu am primit aceleași tacâmuri și farfurii. Iar parcă mancăm în blidele de lut cu linguri de lemn, iar alții în cele aurite, iar de data asta nu fiindca așa am vrut, ci așa a fost să fie. Intr-o calatorie de-a lungul litoralului turcesc, nu poate sa nu te impresioneze minunata armonie între țărmul înverzit și Marea Neagra, mult mai curată și mai albastră decât putem noi să o vedem din dreptul nostru. Incepând de la Rize, tufele de ceai sporadice și plantațiile sunt pretutindeni și nu poți să nu admiri și să nu respecți  incredibila transformare pe care o plantă o poate suporta pentru a-ți procura ție energie și deliciu. Intre frunzele de ceai verde, unele viguroase, altele abia mijind în grupuri de doua sau trei și micile particule negre si contorsionate cu miros sobru si aromat parca nu e nici o legatura. Si totusi, legatura e în munca acestor oameni ai locurilor care au un fel de a fi care te fac sa te simti mai bine ca acasă. Tot în aceasta zona sunt foarte multi aluni. Acestia coexista cu arbustii de ceai si fac ca tarâmul sa fie unul de vis. Un pumn de alune si un ceai fierbinte pe orice vreme e suprema ospitalitate și nu pot sa nu fiu impresionat de simplitatea gestului. Face ca limba sa nu mai conteze, religia sa fie doar o amintire, oamenii să își apropie mâna dreaptă de inima și să se salute mulțumind și înclinându-se pentru șansa de a-l simți pe Dumnezeu prin celălalt.

Trabzon oriens.roDrumul spre Samsun 2 oriens.roLitoral turcesc 3 oriens.roLitoral Turcesc oriens.roMarea Neagra la turci oriens.roLitoral turcesc 3

De-a lungul litoralului, sunt cateva orașe extrem de frumoase (Trabzon, Samsun, Sinop), pe langa satele tradiționale de pescari care iti bucură ochiul și inima. Pe lângă Samsun, am trecut să alimentez la o benzinărie. Benzinarul s-a bucurat că suntem din România și ne-a servit cu ceai, ne-a pus să așteptăm, că are ceva să ne dea. A lăsat pe cineva să aibă grijă de benzinărie și a dispărut pe lângă un deal. După 20 de minute a apărut fericit că poate să ne dea o pungă de alune culese de el. Nu a dorit nici un ban, nici pentru ceai și nici pentru alune. Când am plecat, mi-a strâns mâna și, cu ochii aproape umezi, și-a apropiat tâmplele de ale mele, de o parte și de cealaltă.

M-a urmărit mult gestul acesta. Nu am știut o bună bucată de vreme cum să îl interpretez, de parcă eram pentru prima dată față în față cu Ospitalitatea și nu eram deloc obișnuit cu ea.

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply