Home » Blog » Hakawati, povestitorul din Damasc

Hakawati, povestitorul din Damasc

Hakawati, povestitorul din Damasc, Siria

Hakawati, povestitorul din Damasc, Siria

de Codrin-Dan Nicolau

Hakawati, adică Povestitorul. Pe una din străduțele pline de lume din Damasc, pe lânga zidul Marii Moschei Ummayyade care deține capul Sf. Ioan Botezatorul( profetul Yahya in Islam), se află o ceainărie (An-Nawfara) care adăpostește pe cei care vor sa schimbe o vorbă în fumul aromat de narghilea, savurând unul dintre cele doua ceaiuri puse la dispozitie: de plante sau ceaiul negru, obișnuit în părțile locului.

Marea Moschee Ummayyada din Damasc

Marea Moschee Ummayyada din Damasc

Ceainăria unește localnici cu turiști, obișnuiți ai casei cu trecători vremelnici. Până aici nimic deosebit. Totuși, există ceva diferit: este una dintre puținele ceainării unde există un povestitor. Un batrân (pe numele său Abu Shady), care vine și citește dintr-o carte și care are darul de a angrena toată sala într-o piesă de teatru în care dacă nu știi limba, faci precum caii sau precum oștenii când se avântă în luptă, participi la fapte de vitejie și cuceresti cetăți de basm. Dacă ești însă de-al casei, se prea poate să știi deja povestea, și atunci s-ar putea să dai chiar replici povestitorului. Am văzut localnici care vin aici special ca să mai audă povestea nesfârșită, care de fiecare dată e întreruptă la sfârșitul serii într-un punct cheie, spre desperarea celor care nu știu urmarea și care vor trebui sa vină și in ziua următoare ca să afle ce s-a întamplat cu personajele. Povestitorul este un adevarat om de scenă, continuatorul unei tradiții poate de sute și sute de ani. Așa se transmiteau multe povești si legende, așa s-au format poveștile celor 1001 de nopti care ne-au vrăjit copilaria.

Hakawati Damasc 2 oriens.roHakawati Damasc 3 Oriens.ro

Batrânul nu vine decât după cântarea muezinului de dupăamiază (cam pe la 16:30) și de fiecare dată primește de la organizatori toiagul de povestitor, însemn al rolului pe care și l-a asumat: să ne ducă pe aripile poveștii către înțelegerea lumii ca o scena și a nouă înșine ca actori. Ceea ce te bucură însă este trairea comună cu ceilalți laolaltă, jocul, dispariția senzației de diferit.

Și dacă vrem să îl vedem pe viu… îl putem vedea aici:

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply