Home » Blog » Porțile Yazd-ului

Porțile Yazd-ului

de Codrin-Dan Nicolau

Primitoare și cu gust de ceai chihlimbariu și aromat la interior, porțile Yazd-ului (oraș în Iran) sunt femeie și bărbat împreunați în ferecătură. Și sună după cum mânuit-ai cercul, au drugul: a femeie sau a bărbat. Iar de dincolo îți va ieși în întampinare după cum ai bătut: fiind bărbat de bătut-ai cu drugul, atunci barbat va ieși să te întâmpine. Dacă fiind femeie bătut-ai cu cercul, atunci o femeie te va primi.

poarta yazd 1 oriens.ropoarta yazd 3 oriens.ropoarta yazd 4 oriens.ropoarta yazd 5 oriens.ropoarta yazd 6 oriens.ropoarta yazd 7 oriens.ropoarta yazd 8 oriens.ropoarta yazd 9 oriens.ropoarta yazd A oriens.ropoarta yazd B oriens.ropoarta yazd C oriens.ropoarta yazd 2 oriens.ro

Prezentă e peste tot această segregație a sexelor, atât în școală cât și pe stradă, dar dispare odată ce treci pragul casei și treci de porțile meșteșugite, ca un ultim simbol al diferențelor sau contrariilor. În interiorul casei, nu există femeie și bărbat, e doar familia. Familia aceasta va naște și va crește copii, care mari fiind își vor construi poate casele lor cu porti sexuate, urmând astfel o tradiție din ce în ce mai puțin înțeleasă. Alții, lua-vor drumul marilor orașe și se vor adăposti în spatele unor uși anoste pentru un promis trai mai bun. Trecutul începe, ca peste tot, să intre în uitare, oamenii încep să fie din ce în ce mai preocupați de viitor, iar porțile să se transfere, cu ferecături cu tot, în mintea lor.

Map picture

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply