Home » Blog » Incredibilul drum al Hennei, de la Yazd la București

Incredibilul drum al Hennei, de la Yazd la București

de Codrin-Dan Nicolau

Henna este o cunoscută plantă florală, folosită de-a lungul timpului la coloratul pielii, a unghiilor, a pielii de animal, a mătăsii, a lânei și a părului. În zilele noastre este folosită intens de către femei din Orientul Mijlociu și India pentru a-și vopsi parul, pielea si unghiile; cateodata este utilizata în body painting și tatuaje.

În Yazd, Iran, se află una dintre vechile “mori” de henna. Am văzut pe viu cum se mărunțește planta cu ajutorul unei pietre uriașe de moară acționată până nu demult de magaruș, sau de forța umană. Praful rezultat este strâns și pus în săculeți, apoi aceștia sunt comercializați.

Fabrica de henna Yazd Oriens 1fabrica de henna Yazd Oriens 2Fabrica de henna Yazd Oriens 3Fabrica de henna Yazd Oriens 4

Am crezut că am lăsat imaginile acestea în urmă, ca facând parte dintr-o lume total diferita de-a noastră și totuși atât de apropiată (un sentiment greu de explicat). Mergând acum câteva zile pe Calea Moșilor, am intrat in magazinul alimentar iranian Zam-zam (acum cred cu alt nume și laolaltă cu un magazin arăbesc) cu gandul de a face cateva cumparaturi (au niște curmale nemaipomenite, uleiul de măsline e forte bun și există foarte multe mirodenii și semințe). Pe unul din rafturi, parcă îmi zâmbeau dintr-o pungă de plastic câțiva săculeți de henna. Dacă m-am uitat mai bine, aveau pe ele inscriptia locului de origine: Yazd, probabil exact din locul unde în 2009 eram uimit de modul de preparare si ambalare.

Henna Bucuresti Oriens

Am zâmbit și eu, ca la întâlnirea cu niște cunoștințe vechi, m-am bucurat și m-am gândit: ce planta fericită … a străbătut atâta drum să coloreze părul și pielea femeilor, să le facă frumoase în ochii lor și ai barbaților, mimând puterea transformării.

Și să vezi minune: din cand in cand, femeile care au intrat în contact cu planta, simt ca niște degete trecându-le prin par, ca o părere, și le vezi că se bucura subit de aceasta mangâiere căreia nu îi știu sursa, dar căreia i se abandonează necondiționat. Și de unde fiecare firicel de praf păstreaza în el strivirea timpului la momentele precise ale roții de piatră trecând în mișcarea ei circulară, clipa asta pentru femei e unica și incredibil de dilatată, pentru că ele nu vor doar sa simtă, ci sa aiba și un fir de înțelegere… Ele nu știu însă că bărbatul care, în singurătatea lui, răbdător a așezat praful de henna precum pulberea de stele în miile de săculeți cu destinatari femei din toată lumea, zâmbea ca pentru sine și murmura ca pentru fiecare din ele versurile lui Rumi:

Femeia este o rază a lui Dumnezeu.

Ea nu este o iubită pamânteană.

Ai putea sa spui că este creatoare,

nu creată.

Fabrica de henna Yazd Oriens 5henna OriensFabrica de henna Yazd Oriens 6

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply