Home » Blog » Periplu persan, o carte de Ladislau Moșoni

Periplu persan, o carte de Ladislau Moșoni

Ladislau Mosoni Periplu persan OriensLadislau Moșoni a lucrat între 1960 și 1965 la Misiunea diplomatică română din Teheran, ca Secretar și Însărcinat cu Afaceri, ocupându-se de probleme de relații politice, economice, culturale și consulare. A publicat articole consacrate relațiilor româno-iraniene în deceniul 6 al secolului al XX-lea, lucrări apărute în volumele I și II din ”Pagini din diplomația României”. Este un bun cunoscător al Iranului și un fin observator al schimbărilor tumultoase care au avut loc în această țară. Dincolo de cariera sa diplomatică, Ladislau Moșoni se dovedește și un bun mânuitor al condeiului, cu simț de istoric și calător, purtându-ne prin orașele Iranului și în același timp povestindu-ne istoria locurilor.

Așa cum ne spune autorul, cartea ”constituie un modest omagiu adus trecutului multimilenar al Persiei, care a reprezentat o contribuție substanțială la dezvoltarea civilizației și culturii universale”. Având subtitlul ”Din însemnările unui diplomat”, cartea ”Periplu persan” este apărută la Editura Uranus în 2011 și conține 229 de pagini care se citesc pe nerăsuflate, dată fiind și arta autorului de a te purta pe neștiute de la un oraș la altul, de la istoria veche la istoria pe care a trăit-o pe viu, de la cultura și civilizația de odinioară la ceea ce autorul a sesizat că a rămas acum în Iran.

Ladislau Mosoni Periplu persan-carte  OriensExistă o prefață bine scrisă de Ambasador Vasile Sofineti, și apoi cartea debutează cu o trecere în revistă a relațiilor româno-iraniene, secondată de un capitol în care istoria Iranului se dezvăluie cititorilor. După aceste două capitole, călătoria începe: întâi Teheran, apoi autorul ne poartă prin Qom, Kashan, Esfahan, Persepolis și împrejurimi, Shiraz, deșert, Golful persic, Bandar Abbas, Abadan, Ahwaz, Shush, Hamadan, apoi în nord, spre Damavand, Qazvin, Rasht, Ardabil, Lahijan și Sari. Extrem de plăcută este abilitatea autorului de a insera imagini și file de istorie pentru a ne face să înțelegem tumultul istoriei și efectul asupra evoluției Iranului spre ceea ce este el astăzi. În același timp, începem să înțelegem și relațiile pe care această țară le-a avut cu marile puteri și cum s-au transformat ele de-a lungul timpului.

Ladislau Moșoni încheie apoi cu o parte destinată culturii persane, prezentându-ne date despre limbă, literatură. muzică, pictură, teatru, etc. și arătând contribuția Iranului la istoria, civilizația și cultura universală.

Cartea este savuroasă și merită citită de orice iubitor al Orientului, fiind o invitație la călătorie și la întâlnire cu istoria și cultura sa.

 

 

Moscheia Sheikh Lotfallah, Isfahan, Iran, Oriens.ro

Moscheia Sheikh Lotfallah, Isfahan, Iran, Oriens.ro

Use Facebook to Comment on this Post

Leave a Reply