Home » Blog » Jammu&Kashmir… un Paradis pe Pământ

Jammu&Kashmir… un Paradis pe Pământ

De Ioana Bandici

0.Jammu si Kahmir Ioana Bandici Oriens

Harta statului J&K

ORIENS – INDIA – TURISM, CULTURĂ

Cine doreste să încerce o adevarată experienţă de viaţă şi nu doar un simplu sejur turistic, vă propun o călătorie din Delhi până în Srinagar, în încântătorul stat Jammu & Kashmir din nordul Indiei. Vara indiană este anotimpul cel mai potrivit pentru a realiza o astfel de călătorie, doarece temperaturile din timpul zilei ajung la un maxim 30 de grade Celsius şi un minim de 14 grade Celsius, faţă de căldurile ucigătoare care se înregistrează în aceeaşi perioadă în capitala Indiei, temperaturi ce pot ajunge până la 49 grade Celsius.

Cu toate că Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările în Jammu şi Kashmir, deoarece există un pericol major de atacuri teroriste sau de desfăşurare a unor acţiuni ale grupărilor insurgente/separatiste, Srinagar este una din cele mai populare destinaţii turistice din nordul Indiei, fiind parte a esenţei a tot ceea ce este indian – cultură, istorie, tradiţii, oameni şi splendori naturale. Interesant la acest stat e faptul că, din punct de vedere al climatului, acesta variază de la o regiune la alta. În Jammu climatul este unul tropical, în timp ce în Ladakh este semi-artic, iar în Srinagar este unul temperat.

Srinagar este capitala de vară a statului Jammu&Kashmir, fiind un oraş vechi şi totodată un tărâm magic care atrage privirile oricărui călător, prin obiectivele turistice naturale pe care le oferă: Dal Lake, Nishat Bagh, Shalimar Bagh şi Chashma Shahi.

Pe de altă parte, Jammu este considerat capitala de iarnă a statului şi al doilea oraş ca importanţă după Srinagar. Marea parte a turiştilor vin aici în tot timpul anului să viziteze templul Mata Vaishno Devi (https://www.maavaishnodevi.org/), care se află în apropiere. În religia hindusă Vaishno Devi, cunoscută ca Mata Rani şi Vaishnavi, este o manifestare închinată Zeiţei Mamă.

1.Templul Mata Vaishno Devi Ioana Bandici Oriens

Templul Mata Vaishno Devi

Jammu mai este cunoscut şi ca “Oraşul Templelor”, dar despre asta într-un alt articol la care va invit în viitorul apropiat..

Călătoria din Delhi către Srinagar se poate realiza în mai multe feluri. În Srinagar există şi un aeroport care leagă capitala Indiei de capitala statului J&K, deşi călătoria cu trenul este pe departe o experienţă mult mai interesantă şi fascinantă. Vă recomand să optaţi pentru trenul Rajdhani Express, cel mai potrivit tren pentru o astfel de călătorie. Cei 560 km de la Delhi la Jammu, îi parcurgeţi în aproximativ 7-8 ore, există şi trenuri de noapte, prin urmare nu ar trebui să fie o problemă prea mare.

2.Oraşul Jammu Ioana Bandici Oriens

Oraşul Jammu

 

Atenţie la telefoanele mobile ale căror cartele achiziţionate din afara statului J&K e posibil să nu funcţioneze. Prin urmare să nu fiţi surprinşi dacă nici cartela de telefonie mobilă din România şi nici una cumpărată de exemplu din Delhi nu funcţionează, lucru datorat restricţionărilor care se impun zonei aflate într-un conflict militar aproape permanent între India şi Pakistan. Din Jammu Tawi călătoria cu trenul se opreşte aici, deoarece trenurile nu merg mai departe până în regiunea Srinagar. Pentru aceasta puteţi închiria o maşină cu şofer la un preţ foarte bun care să vă ducă la destinaţie sau puteţi pur şi simplu să luaţi un autobuz. Traseul rutier insoţeşte Autostrada Naţională 1A şi leagă oraşul Jammu de Srinagar pe o distanţă de 290 km.

3.Autostrada Jammu - Srinagar Ioana Bandici Oriens

Autostrada Naţională 1A ce uneşte oraşul Jammu cu Srinagar

 

Vă recomand cu încredere să poposiţi pe parcursul acestui traseu rutier, la Patnitop (sau Patni Top), o locaţie turistică situată în districtul Udhampur la o altitudine de 2024m, pe Autostrada Naţională 1A, la 112 km distanţă faţă de Jammu pe drumul către Srinagar. Originea numelui ‘Patnitop’ este o distorsiune de la numele original de Patan Da Talab care înseamnă “Iazul Prinţesei”. În vremurile demult apuse a existat aici un iaz unde o prinţesă a locului obişnuia să facă baie deseori. O parte a iazului încă se poate vedea şi azi lângă hostelul din zonă. De-a lungul anilor, numele a fost schimbat din “Patan Talab Da” în Patnitop. La Patnitop este locul ideal pentru a te bucura de natură în eternitatea ei.

4.Patnitop Ioana Bandici Oriens

Patnitop

5.Patnitop - împrejurimi Ioana Bandici Oriens

Patnitop – împrejurimi

De aici, drumul spre Srinagar, prin Valea Kashmirului, este de o frumuseţe încredibilă. Srinagar-ul, capitala de vară a statului Jammu&KAshmir, este aşezat pe două lacuri şi un râu, iar partea veche chiar pe lac. Numeroase canale unesc lacurile, pe care plutesc barcile şi aşa numitele “căsuţe plutitoare”, (http://www.houseboatskashmir.com/) în care te poţi caza, servi masa şi sunt prevăzute cu o minunată verandă cu băncuţe, perfecte pentru admirarea unui apus superb pe Lacul Dal.

6.căsuţe plutitoare  Ioana Bandici Oriens

căsuţe plutitoare

12.apus de soare pe Dal Lake Ioana Bandici Oriens

apus de soare pe Dal Lake

Lacul Dal este unul din cele mai frumoase lacuri din India şi al doilea ca mărime lac din Jammu&Kashmir. Pe trei laturi, lacul este mărginit de lanţuri muntoase şi un număr impresionant de grădini şi livezi care se întind de-alungul malurilor. Locul este unic datorită acelor peste 100 de căsuţe plutitoare care oferă turiştilor oportunitatea de a se caza pe lac într-o atmosferă de pace şi linişte.

7.Relaxare pe Dal Lake   Ioana Bandici Oriens

relaxare pe Dal Lake

8.Veneţia Indiei Ioana Bandici Oriens

“Veneţia” Indiei

Cele mai frumoase grădini pe care le recomand a fi vizitate sunt grădinile Chashma Shahi, denumite şi “Primăvara Regală”, datorită surselor de apă, mai exact a izvorului situat în terasa superioară a acestuia şi pe care o găsiţi situată în partea de sud a Lacului Dal. Ce este interesant la aceste grădini, este designul care aminteşte de o versiune a grădinilor persane.

9.grădinile Chashma Shahi Ioana Bandici Oriens

grădinile Chashma Shahi

10.vegetaţia în Chashma Shahi Ioana Bandici Oriens

vegetaţia în Chashma Shahi

Vă invit înainte de plecare, să treceţi pragul şi să intraţi în una din acele houseboat de pe Lacul Dal de unde să achiziţionaţi un şal („shawl”) din caşmir („pashmina”) sau alte obiecte brodate de mână care crează o identitate unică a văii Kashmir-ului.

11.la shopping pe Dal Lake Ioana Bandici Oriens

la shopping pe Dal Lake

Va urma…

Vă așteptăm în continuare…

Use Facebook to Comment on this Post

One comment

Leave a Reply